Chciałam się dzisiaj podzielić przepisem na moje ulubione pieczone ciasto, czyli SERNIK. Jeżeli przeglądacie moje zakładki i odwiedziliście tę z napisem - przepisy to na pewno zauważyliście, że wszystko, co się tam znajduje nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nie pochłania mnóstwa czasu. Tak też jest z tym sernikiem. Trochę czasu trzeba poświęcić - polecam zaangażować dzieci - ale jest łatwe do wykonania. Sernik królewski jest zdecydowanie moim ulubionym typem sernika. Pyszne kakaowe ciasta, starte na dużych oczkach nie tylko wspaniale smakuje, ale i ładnie wygląda. A pomiędzy nimi delikatny, wspaniały ser...
Być może nie jestem obiektywna, gdyż ten sernik piekła jeszcze moja babcia, przez co dodatkowo mam do niego ogromny sentyment, ale to tylko sprawia, że sami musicie przekonać się o jego ewentualnych walorach ;)
Być może nie jestem obiektywna, gdyż ten sernik piekła jeszcze moja babcia, przez co dodatkowo mam do niego ogromny sentyment, ale to tylko sprawia, że sami musicie przekonać się o jego ewentualnych walorach ;)
SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 kostki miękkiego masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Wykonanie:
- Do miski wsypać: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia - wymieszać.
- Oddzielić żółtka od białek
- Do miski z wymieszanymi składnikami dodać oddzielone żółtka, śmietanę i pokrojone drobno masło.
- Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - każde zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 min.
- Dużą blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą
- Po ww. czasie wyciągnąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarce, (na dużych oczkach) i podpiec w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 15min. Po czym wyjąć i ostudzić.
1 kg. sera (używam wiaderkowego)
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie (waniliowe albo śmietankowe)
Wykonanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Utrzeć masło z cukrem na puch
- Do maślanego puchu dodać ser i żółtka i dokładnie zmiksować, po czym dodać jeszcze budynie
- Ubić wszystkie białka (9 sztuk) na sztywną pianę i dodać do sera - delikatnie mieszając
- Położyć ser na upieczonym cieście i posypać resztą startego ciasta
- Piec w 180st. przez ok. 1h
SMACZNEGO!
Macie swoje sprawdzone przepisy na serniki? A może specjalizujecie się w innych ciastach? Chętnie wypróbuję nowe przepisy :)
Uwielbiam serniki, moim zdaniem jedno z najlepszych ciast 😍
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńZjadłabym taki sernik! Zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że trafi w Twoje kubki smakowe ;)
UsuńUwielbiam sernik. Mogłabym jeść codziennie. 😊
OdpowiedzUsuńGdybym nie musiała piec to ja też :D
UsuńRobię sernik, który wygląda podobnie, ale zamiast sera daję serki homogenizowane waniliowe. Też jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Naprawdę? Ja serki waniliowe daję tylko do sernika na zimno. Może napiszesz dokladniej przepis?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie skorzystam, jestem w kuchni chodzącą katastrofą jeśli chodzi o pieczenie :D
OdpowiedzUsuńMnie do ciastkarza też daleko, ale to ciasto wyjatkowo zawsze wychodzi, więc się dzielę ;)
UsuńZdecydowanie wygląda królewsko! Chętnie bym go zjadła, ale na razie mam bana na słodycze do 8 lutego :)
OdpowiedzUsuńDlaczego akurat do 8?? :)
UsuńDziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i będzie mi miło, jeśli i Ty dołączysz do grona moich obserwatorów :)
Witam serdecznie u siebie, mam nadzieję, że rozgoscisz się i zostaniesz :)
UsuńUwielbiam ten sernik, ale ja to zawsze dopakuję jeszcze kilo rodzynek <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Kasia z niekulturalnie.pl
U nas rodzynki by nie przeszły, wszyscy by je wydlubywali (łącznie ze mną) ; D
UsuńCo tu zajrzę, to mnie bierze chętka na słodkie :D
OdpowiedzUsuńA to mnie bardzo cieszy ;)
UsuńCudny sernik ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSernikowi nigdy nie odmawiam. Uwielbiam właściwie w każdej postaci. A ten z kakaowym ciastem to już w ogóle....mniam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To tez jedno z moich ukochanych ciast :)
UsuńTeż go piekę, ale z ciut innego przepisu :) Niebo w gębie
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze łatwiejszy? Jak tak, to proszę przepis :)
Usuńo rany, muszę spróbować go upiec! mam nadzieję, że nie jest to za trudne ciasto, bo ja generalnie je uwielbiam i zawsze jak jest w naszej pobliskiej cukierni, to je kupuję:)
OdpowiedzUsuńJeżeli ja go piekę i wychodzi (a wierz mi, talentu za grosz do pieczenie nie mam) to znaczy, że trudne nie jest ;)
UsuńUwielbiam ten rodzaj sernika :)
OdpowiedzUsuń