Przychodzi taki czas/okoliczność, że odkładamy nasze postanowienia, folgujemy swoim pragnieniom, grzeszymy... Kulinarnie grzeszę rzadko, ale jak już to z pompą. Moim i moich bliskich ulubionym powodem do grzechu jest 3Bit. Przygotowuję go bardzo rzadko bo jest meeega słodki, meeega kaloryczny, ale i meeega PYSZNY. Ponieważ przykładam dużą wagę do tego, co jemy, ograniczam jak tylko mogę cukier, ciasto to pojawia się u Nas może ze 3 razy do roku. Najczęściej w święta gdyż wtedy jestem o nie specjalnie proszona. W ten weekend na specjalne życzenie pewnego jubilata ponownie go przygotowałam. Pewnie większość zna już ten przepis, ale jakby znalazł się ktoś kto nie zna to podaję:
Składniki:
-7 opakowań herbatników (na dużą blachę zużywam ok 75 sztuk herbatników)
-1 puszka masy kajmakowej
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe
-0,5 l mleka
-200 ml kremówki
-2/3 kostki masła
-śmietan-fix
-tabliczka czekolady (spokojnie można dać gorzką dla przełamania słodyczy pozostałych warstw)
Wykonanie:
Masę kajmakową zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
Budynie ugotować w 0,5l mleka, ostudzone połączyć z masłem (mikserem lub ucierając).
Śmietankę ubić na sztywno.
Ułożenie:
herbatniki
kajmak
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
bita śmietana
Starta czekolada
Jeżeli spodziewacie się gości (najlepiej łasuchów) i chcecie przygotować coś pysznego, ale nie lubicie piec, nie boicie się gigantycznej ilości kalorii to jest to przepis dla Was:) SMACZNEGO
Mam wygląda apetycznie, ale niestety nie mam talentu ;(
OdpowiedzUsuńTutaj na szczęście niewiele można popsuć;) Żadnego pieczenia,jedna warstwa to gotowiec, także nic tylko próbować;)
Usuńmniam :) ja niestety mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o pieczenie placków, ale taki przepis chetnie wykorzystam
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńZnam, lubię, ale dawno już nie robiłam. Pora to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Usuń